| تعداد نشریات | 61 |
| تعداد شمارهها | 2,201 |
| تعداد مقالات | 17,933 |
| تعداد مشاهده مقاله | 54,980,701 |
| تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 28,774,375 |
دانش محلی کاربرد گیاهان مرتعی در غذاهای سنتی قوم لک در شهرستان درهشهر، استان ایلام | ||
| دو فصلنامه دانش های بومی ایران | ||
| مقاله 10، دوره 12، شماره 23، خرداد 1404 | ||
| نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
| شناسه دیجیتال (DOI): 10.22054/qjik.2025.80569.1428 | ||
| نویسندگان | ||
| سهیلا یوسف وند* 1؛ مژگان سادات عظیمی1؛ مجتبی جهان تیغ2؛ ابوالفضل شریفیان1 | ||
| 1دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
| 2دانشکده آب و خاک، دانشگاه زابل، ایران | ||
| چکیده | ||
| مطالعات طبخ غذاهای محلی اطلاع از فرسایش شدید دانش سنتی در سراسر جهان میدهند. هدف از این مطالعه، 1) معرفی غذاها و خوراکیهای سنتی مورد استفاده توسط جوامع محلی قوم لک در شهرستان درّهشهر و 2) شناسایی گونههای گیاهی محلی مورد کاربرد به عنوان مواد اولیه در تهیه این غذاها و خوراکیهای سنتی و 3) بررسی و شناخت ارزش دانش بومی مردم در زمینهی شیوههای متفاوت بهرهبرداری و طبخ خوراکهای محلی بود.روش اصلی در این تحقیق، اطلاعات یابی به شیوه مستقیم و جمعآوری دادههای خام بود. روشهای جمعآوری اطلاعات در این تحقیق شامل مشاهده میدانی، مصاحبه نیمه ساختارمند و مشاهده مشارکتی بود. با 64 نفر از اهالی روستاهای فرهادآباد، فاضل آباد، گله زرد، غلام آباد و جعفرآباد مصاحبه شد تا مراحل جستجو، برداشت و فرآوری گیاه همراه با مردم محلی ثبت شود. نتایج نشان داد که مردم محلی از دانش بالایی برخوردار بوده و در مجموع 23 گونه گیاهی شناسایی شد که در طبخ خوراکهای سنتی و محلی به کار برده میشد. این دانش نه تنها در خصوص روش های تهیه غذا بود بلکه در مورد فاکتورهای مرتبط با گیاهان همچون زیستگاه گیاه، مراحل رشد، بهترین زمان برداشت و روش برداشت ضمن رعایت اصول بهره برداری پایدار بود. | ||
| کلیدواژهها | ||
| دانش سنتی؛ غذای محلی؛ گیاهان خودرو؛ گیاهان خوراکی | ||
| مراجع | ||
|
| ||
|
آمار تعداد مشاهده مقاله: 247 |
||