تعداد نشریات | 55 |
تعداد شمارهها | 1,781 |
تعداد مقالات | 14,130 |
تعداد مشاهده مقاله | 29,884,006 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 18,780,938 |
تبیین رابطه عوامل تأثیرگذار بر فرآیندهای زنجیره تأمین مواد غذایی زود فاسدشدنی مبتنی بر اینترنت اشیا ابری | ||
مطالعات مدیریت کسب و کار هوشمند | ||
مقاله 3، دوره 11، شماره 41، مهر 1401، صفحه 55-85 اصل مقاله (1.78 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22054/IMS.2022.62057.2009 | ||
نویسندگان | ||
فاطمه ثقفی![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ||
1دانشیار دانشکده مدیریت، دانشگاه تهران، تهران، ایران | ||
2استادیار دانشکده مهندسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران | ||
3کارشناس ارشد دانشکده مدیریت، دانشگاه تهران، تهران، ایران | ||
چکیده | ||
با توجه به اهمیت سرعت ارائه خدمات و جابجایی مواد در زنجیرة تأمین مواد غذایی زود فاسدشدنی، استفاده از فناوری تحولآفرین اینترنت اشیا میتواند باعث مزیت رقابتی برای بنگاههای تولیدکننده شود. بهتازگی برخی شرکتهای مواد غذایی به استفاده از این فناوری در زنجیره تأمین روی آوردهاند. مرور پیشینه نشان داد که سه دسته عوامل فناورانه، سازمانی و محیطی میتوانند روی عملکرد زنجیره تأمین تأثیرگذار باشند. لذا هدف این تحقیق بررسی تأثیر این عوامل روی فرایند زنجیره تأمین مواد غذایی زود فاسدشدنی مبتنی بر اینترنت اشیا است. ابتدا با مرور فرآیندهای زنجیره تأمین، یک فرایند 5 مرحلهای بهعنوان فرآیند جامع انتخاب شد. سپس مدل مفهومی تحقیق ترسیم شد. اطلاعات از طریق توزیع پرسشنامهای با 24 گویه بین 203 نفر از مدیران واحدهای تولیدی صنایع غذایی بهعنوان جامعه پژوهش انجام شد و با تحلیل همبستگی و مدلسازی معادلات ساختاری با استفاده از نرمافزار smartpls2 تحلیل شد. واحد تحلیل دپارتمان ماده غذایی زودمصرفی است که در آن از سطوحی از فناوری اینترنت اشیا استفاده شده است. نتایج نشان داد از 5 مرحله فرایندهای زنجیره تأمین، عوامل محیطی بهطور کامل و عوامل فناورانه بر 4 مرحله و عوامل سازمانی بر 3 مرحله تأثیرگذار بودند. این امر برای مدیرانی که راغباند شرکتهای موفقی داشته باشند، یک زنگ خطر خواهد بود. | ||
کلیدواژهها | ||
مدیریت زنجیره تأمین؛ مواد غذایی زود فاسدشدنی؛ اینترنت اشیا؛ رایانش ابری | ||
مراجع | ||
ثقفی، فاطمه و مولاناپور، رامین. (1395) فناوریهای تحولآفرین، پیشرفتهایی که زندگی، کسبوکار و اقتصاد جهانی را تغییر میدهد، ترجمه گزارش شرکت مکینزی، انتشارات آتی نگر، تهران، ایران. https://telketab.com
رحمانی پناه، الهام.، تاجفر، امیرهوشنگ و قیصری، محمد. (1395). کنترل و مدیریت زنجیره تأمین غذا با استفاده از فناوری اینترنتی از اشیا، چهارمین کنفرانس بینالمللی پژوهشهای کاربردی در مدیریت و حسابداری، 25 شهریور، تهران، دانشگاه شهید بهشتی https://civilica.com/doc/567961
سپهوند، رضا، بالوئی جام خانه، هادی و عارف نژاد، محسن. (1392). تعیین و اولویتبندی موانع اجرای RFID در مدیریت زنجیره تأمین (مورد کاوی صنعت مواد غذایی، مطالعات مدیریت کسبوکار هوشمند، دوره 1، شماره 3، صفحه 71 تا 98. https://doi.org/10.24200/j65.2021.55613.2118
قاسمی، روحالله.، محقر، علی.، صفری، حسین و اکبری جوکار، محمدرضا. (1395). اولویتبندی کاربردهای فناوری اینترنت اشیاء در بخش بهداشت و درمان ایران: محرکی برای توسعه پایدار، مدیریت فناوری اطلاعات، دانشکده مدیریت دانشگاه تهران، دوره 8، شماره 1، صفحه 155-176. https://doi.org/10.18869/acadpub.jehe.2.3.186
موجزی، مصطفی. (1392). بهبود عملکرد زنجیره تأمین مواد غذایی و فاسدشدنی با استفاده از تکنولوژی ردیابی و پیگیری، پایاننامه مهندسی صنایع دانشکده پردیس کیش، شماره ثبت 58872. https://ut.ac.ir/fa/thesis
References
Aamer, A.M., Al-Awlaqi, M.A., Affia, I., Arumsari, S. & Mandahawi, N. (2021), "The internet of things in the food supply chain: adoption challenges", Benchmarking: An International Journal, Vol. 28 No. 8, pp. 2521-2541. https://doi.org/10.1108/BIJ-07-2020-0371..
Abdel-Basset, M., Manogaran, G., & Mohamed, M. (2018). Internet of Things (IoT) and its impact on supply chain: A framework for building smart, secure and efficient systems. Future Generation Computer Systems, 86, pp. 614-628. https://doi.org/10.1016/j.future.2018.04.051
Accorsi, R., Bortolini, M., Baruffaldi, G., Pilati, F., & Ferrari, E. (2017). Internet-of-things paradigm in food supply chains control and management. Procedia Manufacturing, 11, 889-895. https://doi.org/10.1016/j.promfg.2017.07.192.
AminiKalibar, N., & Saghafi, F. (2021). Identifying and Prioritizing Applications of Internet of Things in the Supply Chain of Distribution and Sale of Health Care Products in Iran. In ITNG 2021 18th International Conference on Information Technology-New Generations (pp. 147-153). Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-030-70416-2_19 .
Anderson, J. C & Gerbing, D. W. (1988). Structural equation modeling in practice: A review and recommended two-step approach. Psychological Bulletin, 103, 411–423. https://doi.org/10.1037/0033-2909.103.3.411
Behnke, K., & Janssen, M. F. (2020). Boundary conditions for traceability in food supply chains using blockchain technology. International Journal of Information Management, 52, 101969.
Chen, Ch., Fan, Y, & Farn, Ch. (2005). predicting electronic toll collection service adoption: An integration of the technology acceptance model and the theory of planned behavior, Transportation Research Part C, 15(5), 300–311. https://doi.org/10.1016/j.trc.2007.04.004
Durowoju, O.A., Chan, H.K., Wang, X., & Akenroye, T., (2020). Supply chain redesign implications to information disruption impact, International Journal of Production Economics, 232, 107939. https://doi.org/10.1016/j.ijpe.2020.107939
Elmaghraby, W., & Keskinocak, P. (2003). Dynamic pricing in the presence of inventory considerations: Research overview, current practices, and future directions. Management science, 49(10), 1287-1309. https://doi.org/10.1287/mnsc.49.10.1287.17315.
Hair, T., Chin, S., Yoon, S., W, Kwon., S, w. (2011). A service-oriented integrated information framework for RFID/WSN- based intelligent construction supply chain management, Automation in construction, 706-715. https://doi.org/10.1037/0034-2909.103.3.410
He, L., Xue, M., & Gu, B. (2020). Internet-of-things enabled supply chain planning and coordination with big data services: Certain theoretic implications. Journal of Management Science and Engineering, 5(1), 1-22. https://doi.org/10.1016/j.jmse.2020.03.002
Henseler, J., & Chin, W. W. (2010). A comparison of approaches for the analysis of interaction effects between latent variables using partial least squares path modeling. Structural equation modeling, 17(1), 82-109. https://doi.org/10.1080/10705510903439003.
Hoskins, J.D. & Griffin, A. (2019), New product performance advantages for extending large, established fast moving consumer goods (FMCG) brands, Journal of Product & Brand Management, Vol. 28 No. 7, pp. 812-829. https://doi.org/10.1108/JPBM-07-2018-1932.. https://doi.org/10.1108/jpbm-07-2018-1932
Jayaram, A. (2016(. Lean six sigma approach for global supply chain management using industry 4.0 and IIoT. In 2016 2nd international conference on contemporary computing and informatics (IC3I) (pp. 89-94). IEEE. https://doi.org/10.1109/ic3i.2016.7917940
Joeliega, j. (2010). Internal and External Factors Affection an Organization, internal and External Factors that Affect the Four Functions of Management in an Organization. https://doi.org/10.2139/ssrn.1579346
Kamali Mohammadzadeh, A., Ghafoori, S., Mohammadian, A., Mohammadkazemi, R., Mahbanooei, B., & Ghasemi, R. (2018). A Fuzzy Analytic Network Process (FANP) approach for prioritizing internet of things challenges in Iran. Technology in Society, 53, 124-134. https://doi.org/10.1016/j.techsoc.2018.01.007
Karale, A. (2021). The Challenges of IoT addressing Security, Ethics, Privacy and Laws. Internet of Things, 100420. https://doi.org/10.1016/j.iot.2021.100420
Kärkkäinen, M., Holmström, J., Främling, K., & Artto, K. (2003). Intelligent products—a step towards a more effective project delivery chain. Computers in industry, 50(2), 141-151. https://doi.org/10.1016/s0166-3615(02)00116-1
Kelepouris, T., Pramatari K., & Doukidis G. (2007). RFID -enabled traceability in the food supply chain. Industrial Management & Data Systems;107(1–2):183–200. https://doi.org/10.1108/02635570710723804
Kelepouris, T., Pramatari, K., & Doukidis, G. (2007). RFID‐enabled traceability in the food supply chain. Industrial Management & data systems;107(1–2):183–200. https://doi.org/10.1108/02635570710723804
Kousiouris, G., Tsarsitalidis, S., Psomakelis, E., Koloniaris, S., Bardaki, C., Tserpes, K.,.... & Anagnostopoulos, D. (2019). A microservice-based framework for integrating IoT management platforms, semantic and AI services for supply chain management. ICT Express, 5(2), 141-145. https://doi.org/10.1016/j.icte.2019.04.002
Kumar, S., Raut, R. D., Nayal, K., Kraus, S., Yadav, V. S., & Narkhede, B. E. (2021). To identify industry 4.0 and circular economy adoption barriers in the agriculture supply chain by using ISM-ANP. Journal of Cleaner Production, 293, 126023. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2021.126023
Lee, I. (Ed.). (2017). The Internet of Things in the Modern Business Environment. IGI Global. https://doi.org/10.4018/978-1-5225-2104-4
Li, B., & Li, Y. (2017). Internet of things drives supply chain innovation: A research framework. International Journal of Organizational Innovation, 9(3), pp. 71-92. https://doi.org/10.1109/iciii.2008.306
Lin, D., Lee, C. K. M., & Lin, K. (2017). Research on effect factors evaluation of internet of things (IOT) adoption in Chinese agricultural supply chain. In 2016 IEEE International Conference on Industrial Engineering and Engineering Management (IEEM) (pp. 612-615). IEEE. https://doi.org/10.1109/ieem.2016.7797948
Manavalan, E., & Jayakrishna, K. (2019). A review of Internet of Things (IoT) embedded sustainable supply chain for industry 4.0 requirements. Computers & Industrial Engineering, 127, 925-953. https://doi.org/10.1016/j.cie.2018.11.030
Saghafi, F., Moghaddam, E. N., & Aslani, A. (2017). Examining effective factors in initial acceptance of high-tech localized technologies: Xamin, Iranian localized operating system. Technological Forecasting and Social Change, 122, 275-288. https://doi.org/10.1016/j.techfore.2016.04.010
Shin, T., Chin, S., Yoon, S., W. & Kwon., S, w. (2011). A service-oriented integrated information framework for RFID/WSN- based intelligent construction supply chain management, Automation in construction, p 706-715. https://doi.org/10.1016/j.autcon.2010.12.002
Suguna, K., & Kumar, S. (2019). Application of cloud computing and internet of things to improve supply chain processes. In Edge Computing (pp. 145-170). Springer, Cham
Taylor, D. H., & Fearne, A. (2009). Demand management in fresh food value chains: a framework for analysis and improvement. Supply Chain Management: An International Journal,14(5), pp. 379–392. https://doi.org/10.1108/13598540910980297
Tian, F. (2017). A supply chain traceability system for food safety based on HACCP, blockchain & Internet of things. In 2017 International conference on service systems and service management, (pp. 1-6). IEEE. https://doi.org/10.1109/icsssm.2017.7996119
Tsang, Y. P., Choy, K. L., Wu, C. H., Ho, G. T. S., Lam, C. H., & Koo, P. S. (2018). An Internet of Things (IoT)-based risk monitoring system for managing cold supply chain risks. Industrial Management & Data Systems, 118(7), pp. 1432-1462. https://doi.org/10.1108/imds-09-2017-0384
Tu, M. (2018). An exploratory study of Internet of Things (IoT) adoption intention in logistics and supply chain management: A mixed research approach. The International Journal of Logistics Management, 29(1), pp. 131-151. https://doi.org/10.1108/ijlm-11-2016-0274
Tajfar, A. H., & Gheysari, M. (2016). Analysis the effects of internet of things technology in managing supply chain. International Journal of Information & Communication Technology Research, 8(3), 15-25.
Wang, J., & Yue, H. (2017). Food safety pre-warning system based on data mining for a sustainable food supply chain, Food Control, 73, pp. 223-229. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2016.09.048
Wetzels, M., Odekerken-Schröder, G. & Van Oppen, C., (2009). Using PLS path modeling for assessing hierarchical construct models: guidelines and empirical illustration. MISQ. 33 (1), 177–195. https://doi.org/10.2307/20650284 .
References [in Persian]
Saghafi, F. & Molanapour, R. (2016). Disruptive technologies: advances that will transform life, bunsiness, and the global economy, translation of the McKinsey report, Ati Nagar Publications, Tehran, Iran. https://telketab.com. [in Persian]
Sepahvand, R., Balouei jamkhaneh, H. & Arefnezahd, M. (2013). Identify and prioritize the barriers to the implementation of RFID in supply chain management (Case study of Food Technology). BI Management Studies, 1 (3), 71-98. https://doi.org/10.24200/j65.2021.55613.2118. [in Persian]
Rahmani Panah, E., Tajfar, A. & Kaysari, M. (2015). Control and management of the food supply chain using Internet of Things technology, the fourth international conference on applied research in management and accounting, Tehran, Shahid Beheshti University. https://civilica.com/doc/567961. [in Persian]
Ghasemi, R., Mohaghar, A., Safari, H., & Akbari Jokar, M. R. (2016). Prioritizing the Applications of Internet of Things Technology in the Healthcare Sector in Iran: A Driver for Sustainable Development. Journal of Information Technology Management, 8 (1), 155-176. https://doi.org/10.18869/acadpub.jehe.2.3.186. [in Persian]
Moujezi, M. (2012). Improving the performance of food and perishable food supply chain using tracking and tracing technology, Kish campus industrial engineering thesis, registration number 58872. https://ut.ac.ir/fa/thesis. [in Persian]
ا | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 146 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 221 |